Berba i čuvanje plodova jabuke

Više
16 okt 2018 12:29 #34692 od Jocić Dejan
Свежи плодови јабуке користе се за исхрану током целе године. Да би се то остварило, неопходно је да се они чувају у хладњачи више месеци.
Плодови јабуке су живи и подложни су непрекидним променама после бербе. Квалитет и трајност плодова јабуке зависи од сорте и подлоге, старости стабла, обилности рода, дисања, количина угљендиоксида и етилена и услова средине у јабучњаку и хладњачи.
Топла лета убрзавају зрење плодова, а топли дани и свеже ноћи пред бербу утичу на побољшање црвене допунске боје покожице плодова јабуке.
Добро осунчани плодови јабуке су квалитетни и дуго се чувају.
Град, напад проузорковача болести и штеточина и потреси приликом транспорта могу да оштете плодове јабука и да знатно погоршају њено чување. Брзо хлађење плодова јабуке водом побољшава квалитет и њихову дужину чувања у хладњачи.
Повољне температуре за чување плодова зимских сората јабуке јонаголда, златног делишеса, ружичастог делишеса, ајдареда и грени смита крећу се од 0 до 2 степена целзијуса, а јонатана и мелрозеа од 2 до 3 степена целзијуса. Висока релативна влага ваздуха ( 90-95 % ) у хладњачи погодна је за чување плодова јабуке.
Плодови јабуке најчешће се чувају у обичним хладњачама са нормалном атмосфером ( 21 % кисеоника, 0,03 % угљендиоксида, и 79 % азота ), а ретко у хладњачама са контолисаном атмосфером ( 2 до 5 % кисеоника, 2 до 5 % угљендиоксида и 90 до 92 % азота ).
Плодови већине сората јабуке боље се чувају у хладњачама са контролисаном атмосфером, док плодовима грени смита више одговарају хладњаче са нормалном атмосфером.
Плодови јабуке се износе из хладњаче да би се задовољила потражња на тржишту. Неопходно је изношење плодова јабуке из хладњаче кад основна зелена боја покожице плода почне брзо да прелази у жуту, кад чврстина плода знатно опадне и кад почну да се јављају обољења плода.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.349 sekundi
Powered by Kunena Forum