Opadanje plodova šljive

Više
27 jun 2018 06:04 #33532 od Milinković Jovan
Milinković Jovan je napravio novu temu: Opadanje plodova šljive
Zima i proleće 2018. godine nisu bili naklonjeni voćarima u Srbiji, naročito proizvođačima koji se bave proizvodnjom koštičavog voća. Hladan priod sa izrazito niskim tempetaturama krajem zime dovelo je do delimičnog izmrzavanja cvetnih pupoljaka na većini koštičavih voćnih vrsta. I kad su voćari pomislili da je mukama došao kraj dolaskom proleća koje je obećalo svojim početkom nastale su nove muke u vreme cvetanja i posle nege. Vreme je zahladnelo i okišalo se. Plodovi šljive počeli su odjednom da žute i masovno otpadaju, pa se od očekivanog dobrog roda on sveo na ispod prosečnog. I svi su počeli da postavljaju isto pitanje: Zašto se to se to desilo? Odgovor na ovo često postavljeno pitanje se krije u obljašnjenju anatomsko – fizioloških i biohemijskih procesa tokom same oplodnje pri zametanju ploda šljive. Prema istraživanjima brojnih naučnika cvetovi i plodovi šljive mogu da otpadnu u tri jasna perioda, i to:
1.U vreme punog cvetanja i neposredno posle toga;
2.Dve do četiri nedelje posle cvetanja;
3.Dve nedelje do drugog opadanja plodova (junsko opadanje).Bitno je naglasiti da cvetovi i zametnuti plodovi koji otpadajo u različitim periodima, se odlikuju posebnim karakteristikama.
U prvom periodu otpadaju defektni cvetovi s nerazvijenim plodovima. Otpadanje plodova u drugom periodu, daje odgovor na postavljeno pitanje voćara, a zapravo radi se o odsustvu dvojnog oplođenja ili njegovog delimičnog odvijanja što za posledicu daje sitnije plodove od normalnih, a u njima su smešteni mrki, mumificirani embrioni. U ovakvim plodovima je izmenjen normalan hormonski status i biljka ih masovno odbacuje. Junsko opadanje plodova je najčešće izazvano usled nedovoljne ishrane azotom. Pošto semenke šljive sadrže srazmerno mnogo belančevina, to je za njihov normalan razvitak neophodna dovoljna količina azota i drugih biogenih elemenata . Junsko opadanje plodova šljiva je jače ako je vreme oblačno, hladno i kišovito, a smanjuje se pri sunčanom vremenu, jer je fotosinteza tada intezivnija.Opadanje plodova kod sljive još se javlja i kod stabala koja su jače zahvaćena virusom šarke šljive i ovo otpadanje traje neprkidno od junskog opadanja pa do berbe u zavisnosti od toga kako biljke podnose prisustvo virusa (sortna odlika).

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.339 sekundi