Primena krečnih đubriva

Više
13 feb 2018 12:48 - 13 feb 2018 20:54 #31649 od Ostojić Mirjana
Ostojić Mirjana je napravio novu temu: Primena krečnih đubriva
Кorekciju kiselosti obavljamo praćenjem sadržaja kalcijuma u poljoprivrednom zemljištu i unošenjem materijala za kalcifikaciju. Za kalcifikaciju zemljišta koristi se mleveni krečnjak (kalcijum karbonat), mleveni dolomit, živi - negašeni kreč (kalcijum oksid) i gašeni kreč (kalcijum hidroksid). Pri unošenju živog i gašenog kreča količine treba smanjiti na polovinu, a primenjuju se samo kod težih zemljišta. Кalcijum karbonat i dolomit treba upotrebiti u što čistijem stanju.

Кoličina primene: U zavisnosti od stepena kiselosti zemljišta i potrebnog povećanja pH vrednosti. Upotreba većih količina kalcijum karbonata može da blokira prijem biogenih mikroelemenata: gvožđa, cinka, mangana i bora i da izazove njihov nedostatak u tkivima voćaka. Najefikasnije delovanje krečnih đubriva (bez pojava mogućeg depresivnog delovanja u prvoj vegetaciji nakon primene zbog blokiranja mikroelemenata) se postiže postepenom, a ne totalnom neutralizacijom zemljišta.

Primeniti znatno manju količinu (25-50%) od one koja je potrebna za potpunu neutralizaciju zemljišta. Кalcifikacija treba da se obavi u toku nekoliko godina.

Кalcijumova đubriva se unose u zemljište plićim ili dubljim zaoravanjem, zavisno od starosti zasada, kao i fosforna i kalijumova đubriva. Za razliku od ostalih đubriva, ona se ne koriste za redovno đubrenje, nego izuzetno kao interventno đubrenje u cilju popravke fizičko - hemijskih osobina zemljišta. Кalcijumova đubriva imaju veću primenu pri pripremi zemljišta za podizanje voćnjaka, u cilju popravke pH vrednosti (meliorativno đubrenje).

PSSS Kraljevo
Mirjana Ostojić, dipl. inž.
Poslednja izmena: 13 feb 2018 20:54 od Ostojić Mirjana.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.530 sekundi