Podizanje voćnjaka

Više
09 feb 2018 11:54 #31574 od Ostojić Mirjana
Ostojić Mirjana je napravio novu temu: Podizanje voćnjaka
Sadnja voćaka se obavlja od novembra do aprila, u zavisnosti od vremenskih prilika i pripremljenosti zemljišta.

Kada zemlja nije smrzla i kada je temperatura vazduha iznad nule, a zemljište pripremljeno ili jame iskopane, mogu se saditi voćke. Zimsko sađenje je bolje od prolećnjeg.

Hemijska analiza zemljišta prethodi pripremi zemljišta na kome se planira podizanje voćnjaka. Na osnovu ovih rezultata, kao i prethodnog načina korišćenja zemljišta na kome se želi da zasnuje voćnjak zavisi obim radova oko pripreme zemljišta.

Mere pripreme uključuju: čišćenje i ravnanje zemljišta, povećanje plodnosti zemljišta, regulacija kiselosti zemljišta, rigolovanje – duboka obrada zemljišta, plitka obrada zemljišta.

Na osnovu hemijske analize zemljišta određuje se meliorativno đubrenje. Hemijska analiza pokazuje sadržaj pojedinih, pre svega makro elemenata i kalcijum karbonata, koji ako se nalaze u suvišku mogu da budu ograničavajući faktor za gajenje pojedinih voćnih vrsta (kruška na dunji, breskva). Za dobro uspevanje voćke zahtevaju duboko i rastresito zemljište, dobro obezbeđeno vodom, koje sadrži 3% blagog humusa, 5-10% lakopristupačnog fosfora i 20-25% lakopristupačnog kalijuma u 100 grama vazdušno suve zemlje. Ovo đubrenje treba da prati duboko oranje – obavezna mera osnovne pripreme zemljišta kojom se omogućava rasprostiranje korenove mreže po većem prostoru što doprinosi snažnijem razvoju voćke.

PSSS Kraljevo
Mirjana Ostojić, dipl. Inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.462 sekundi