Organska đubriva u voćarstvu - mr Mitić Aleksandar

Više
16 jan 2018 11:37 #31268 od Mitić Aleksandar
Mitić Aleksandar je napravio novu temu: Organska đubriva u voćarstvu - mr Mitić Aleksandar
Organska đubriva su biološki prerađene materije biljnog i životinjskog porekla i sadrže veći deo organske materije a manji deo mineralni sastav. Po svom sastavu su složena, kompleksna, jer sadrže sve neophodne makro i mikro elemente i imaju postepeno razlaganje i delovanje u zemljištu. Za razliku od mineralnih đubriva, organska đubriva popravljalju strukturu i pojačavaju mikrobiološku aktivnost zemljišta a time se stvaraju povoljni uslovi za aktivnost korena voćaka i usvajanje hraniva iz zemljišta. U voćarskoj praksi se najviše koristi: stajnjak, osoka, zelenišno đubrivo, kompost, treset i paletirana đubiva.
Stajnjak je organsko đubrivo koje u suvoj masi ima oko 8% organske materije; 0.5% azota, 0.25% P2O5, 0.6% K2O, 0.18% MgO a od mikroelemenata ssadrži: Bor, Cink, Molibden, Gvožđe i Mangan. Kvalitet ovog đubriva zavisi od pripreme, čuvanja i vrste stoke i prostirke. Stajnjak je potrebno unositi svake druge ili treće godine u količini od 20 do 40 t u zavisnosti od kvaliteta i klase zemljišta.
Osoka je tečno organsko đubrivo koje nastaje ispiranjem stajnjaka i tečnih fekalija vodom koji se koristi pri čišćenju štala. Ovo đubrivo sadrži dosta azota od 1.2 do 1.5 % i kalijuma 1.3 do 1.5 % a malo fosfora.
Zelenišno đubrivo se primenjuje na gazdinstvima koja nemaju kombinovanu stočarsku i voćarsku proizvodnju već isključivo voćarsku. Zelenišno đubrenje podrazumeva gajenje zeljastih biljaka, koje rastu brzo i stvaraju veliku organsku masu i njihovim zaoravanjem, zemljište se obogaćuje organskim i mineralnim materijama.
Kompost je organsko đubrivo koje se dobija kompostiranjem razlaganjem različitih otpadaka na poljoprivrednom gazdinstvu: slama, komina, strugotina, otpaci, smeće organskog porekla i drugo. Kompost sadrži prosečno: 20 do 70% organske materije; 0.1 do 15% azota, 0.15 do 4% P2O5, 0.4 do 2.5% K2O. Treset je đubrivo bogato organskom materijom 20 do 60% a relativno siromašno osnovnim mineralnim materijama. Sadrži oko 1 do 2.5% azota, 0.15 do 0.3% P2O5, i od 0.2 do 0.4% K2O.
Treset ima veliku primenu u rasadničkoj proizvodnji i prilikom sadnje mladih sadnica koristi se u količini od 3 do 5 l po sadnom mestu i obezbeđuje vrlo povoljne uslove za razvoj korena posađene voćke. U novije vreme se koriste paletirana organska đubriva koja zamenjuju predhodno navedena đubriva iz razloga brže, bolje i bezbednije primene u zasadima voća.

Mr Mitić Aleksandar

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.590 sekundi