Osetljivost voćaka na hlor

Više
28 okt 2014 06:30 #29087 od Nedić Momir
Nedić Momir je napravio novu temu: Osetljivost voćaka na hlor
Kako je hlor čest pratilac mineralnih đubriva koja se najčešće mogu kod nas pazariti, treba napomenuti da su pojedine voćne vrste nejednako osetljive prema njegovom prisustvu. Otud imamo grupu voćaka koje su jako osetljive: jagoda, malina, kupina, borovnica i trešnja; zatim srednje osetljive: jabuka, šljiva, breskva, višnja i ribizla, dok je jedino kruška označena kao tolerantna na prisustvo hlora u zemljištu.
Odkuda hlor u đubrivu?
Kada kupujemo mineralno đubrivo, na pakovanju obično stoji samo procentualni sadržaj osnovnih NPK elemenata, ali često ne i njihov oblik iako se ti elementi ne nalaze u elementarnom stanju već kao jedinjenja, a kako se kalijum najčešće nalazi u obliku kalijum-hlorida, otuda i hlor. Drugi oblici kalijuma u mineralnim đubrivima obično su kalijum-sulfat, jedinjenje koje umesto hlora sadrži sumpor i kalijum nitrat, jedinjenje sa azotom. Pomenuti izvori kalijuma su prihvatljiviji za osetljive vrste, ali su đubriva koja sadrže ovakve oblike kalijuma često skuplja od „hlornih“.
Ukoliko je proizvođač u mogućnosti, poželjno je da gajenim vrstama prilagodi đubrivo i odabere ono koje će manje štetiti usevu. Ukoliko nemamo mogućnost izbora i pri tom gajimo osetljive vrste, primenu hlornih đubriva treba ograničiti na jesenji termin jer će tokom jeseni i zime doći do delimičnog ispiranja hlora iz zone korenovog sistema.

Momir Nedić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.557 sekundi