Uticaj hranjivih elemenata na kvalitet plodova kod voća

Više
21 jun 2017 06:46 #28542 od Todorović Magdalena
Todorović Magdalena je napravio novu temu: Uticaj hranjivih elemenata na kvalitet plodova kod voća
Sada u ovom periodu izvršiti dopunu u ishrani kalijumom za bolji kvalitet i obojenost plodova. Za kvalitet plodova naročito je značajan odnos između primenjenih doza azota i kalijuma. Kalijum povoljno utiče na sadržaj šećera, kiselina, vitamina C, kao i na obrazovanje osnovne boje ploda. On veoma povoljno utiče na ukus i aromu. Njegov suvišak kod jabučastog voća nepovoljno se odražava na mogućnost čuvanja plodova. Pri nedostatku azota plodovi su sitniji, što u značajnoj meri umanjuje njihovu tržišnu vrednost. Suvišak azota takođe deluje štetno. U uslovima suviška azota plodovi često gube karakterističan ukus, njihovo meso postaje mekše, posebno u kišovitim godinama i teže se čuvaju pri skladištenju. Visoke doze azota, posebno ako se primenjuju kasno u proleće nepovoljno utiču na boju plodova, pošto usporavaju razgradnju hlorofila i time odlažu karakteristične boje ploda. Pojava gorkih, Jonatanovih pega kod jabuke često se pripisuje nedostatku kalcijuma. Kalcijuma u zemljištu ima u dovoljnoj količini, ali je njegov transport u plodove, naročito kod nekih sorti jabučastog voća usporen. Za dobru obezbeđenost plodova kalcijumom. Nedostatak kalcijuma u plodovima često je prouzrokuvan primenom previsokih doza kalijumovih đubriva. Dobra obezbeđenost naročito jabučastih plodova kalcijumom je značajan preduslov za njihovo uspešno čuvanje u skladištum značajan je i odnos sadržaja kalcijuma prema udelu azota, kalijuma i magnezijumaZnaci nedostatka bora kod voćaka najčešće se uočavaju na plodovima. U uslovima nedostatka bora u mesnatom delu i na pokožici jabučastih plodova pojavljuju se plutaste pege koje u velikoj meri umanjuju tržišnu vrednost plodova.

dpl.ing.Todorović Magdalena
PSS-Prokuplje

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.295 sekundi