Zaštita voćnjaka od divljači - Dejan Jocić

Više
16 jan 2017 07:26 #26649 od Jocić Dejan
Jocić Dejan je napravio novu temu: Zaštita voćnjaka od divljači - Dejan Jocić
Najveće štete divljač pravi na mladim sadnicama svih voćnih vrsta a naročito na jabukama. Najveća opasnost voćkama preti tokom zimskih meseci kada divljač uglavnom nema dovoljno hrane. Tada se zečevi hrane korom a srne jednogodišnjim letorastima koje mogu oštetiti do osnove. Ako se mlada sadnica pregrize ispod spojnog mesta ne može da se oporavi i tada ostaje mogućnost da se zameni novom ili ako iz spavajućeg pupuoljka izbije mladar da se on u proleće ili krajem leta prekalemi (na budan ili spavajući pupoljak). Najbolja zaštita od divljači je ograđivanje pletenom žicom i tom prilikom obratiti pažnju da ograda bude doviljno visoka.Dobar način zaštite mladih voćaka od divljači je obavijanje stabala plastičnim mrežicama. Najjeftiniji način zaštite postiže se trakama od natron papira kojima se obavija deblo ali se one u proleće moraju skidati dok plastične mogu ostati ,ili se samo delimično spuste da bi mladari mogli normalno da se razvijaju iz prekrivenih pupoljaka. U svrhu zaštite koriste se i sredstva koja svojim neugodnim mirisom odbijaju divljač. U poljoprivrednim apotekama se nude različiti preparati koji u sebi najčešće sadrže riblje ulje(pa se moraju postepeno rastvarati u toploj vodi). dipl. inž. Dejan Jocić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

  • bubuleja
  • bubuleja's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
16 jan 2017 10:00 #26653 od bubuleja
bubuleja je odgovorio na temu:
Ovo muci sve vocare a evo jednog zanimljivog predloga.Vocnjak ograditi najlonom za pecanje koji je dovoljno jak da odbije napad srndaca ali ne sme biti vidljiv za njega,znaci mora biti i tanak tako da srndac ne moze vizuelno da odredi visinu prepreke.Postavlja se u tri nivoa,prvi u visini njegovih kolena,drugi  u visini njegovih bedara i treci u visini vrata ili malo vislje.Jeftinije od zice i donosi uspeh ali ne stiti od zeceva.Moze se saditi zacinsko bilje na obodima vocnjaka a moze se iznositi i pasji izmet na obode vocnjaka  sto isto veoma uspesno odbija srndaca od vocnjaka.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Više
17 jan 2017 06:47 #26660 od PSSS Jagodina
PSSS Jagodina je odgovorio na temu:
Jako interesantno i vrlo poučno. Hvala puno.

PSSS Jagodina

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

  • bubuleja
  • bubuleja's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
17 jan 2017 12:59 #26674 od bubuleja
bubuleja je odgovorio na temu:
Jeste a ovo sa najlonom je veoma delotvorno ako srndac nailazi odnosno ima mogucnost ulaska u vocnjak samo sa jedne strane.Najlon nije skup i ako ga srndac ne vidi deluje veoma zbunjujuce za njega,najbitnije je da bude tanak tako da srndac ne moze da odredi visinu prepreke a dovoljno jak da ga zaustavi i odvrati od namere ulaska u vocnjak.Izmet ne traje dugo ali ako se ima vremena a nema para moze cesce da se postavlja.Postoji citav niz veoma mirisljavih biljaka ciji miris odbija srndaca.Sve ovo se najvise odnosi i vazi za one koji zive blizu sume i imaju vocnjak na okucnici ili bastu a srndac ih redovno posecuje i pravi stetu.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.503 sekundi