Flaširanje vina
- Đorđević Ana
- Pokretač teme
- Van mreže
- Senior Member
-
Manje
Više
- Poruka: 72
- Primljenih Zahvalnica: 0
16 apr 2020 10:37 #41007
od Đorđević Ana
Flaširanje vina predstavlja završnicu postupka proizvodnje vina. Prednost flaširanja vina je u u boljem očuvanju pozitivnih organoleptičkih osobina i bukea vina.
Vina koja su na vreme razlivena u boce zadržavaju svežinu, karakterističnu boju i ne gube na kvalitetu. Ukoliko se vina čuvaju na neadekvatan način vremenom bi postala nestabilnog hemijskog sastava, pod uticajem vazduha bi izvetrela, izgubila svežinu i postala bi prazna na ukusu.
Bitno je da od poslednjeg pretakanja do razlivanja vina u boce prođe najmanje par nedelja, kako bi se vinu dalo dovoljno vremena da se harmonizuje. Pravi momenat za razlivanje vina u boce je kada je vino potpuno bistro i dovoljno stabilnog sastava da može očuvati bistrinu. To se proverava na jedan od sledećih načina:
1) vino se zagrevau na 70°C oko 5 min, a zatim se stavlja u frižider 15 min, pri čemu se izlaže niskoj temperaturi oko -4°C. Ukoliko se ne zamuti vino je stabilno i može se flaširati
2) uzorak vina se stavlja u frižider na 48h, nakon čega se ostavlja na sobnoj temperaturi nekoliko sati, takođe ukoliko se ne zamuti vino se može razliti u boce
3) vino se zagreva do 50°C tokom 48h, ostavlja sa na sobnoj temperaturi da se prohladi i ukoliko se ne zamuti stabilno je.
Ovaj poslednji postupak je dosta komplikovan i zahteva stalno mešanje vina, tako da preporučujem prva dva. Važno je naglasiti da sav pribor koji se koristi u postupcima mora biti potpuno čist .
Neposredno pre flaširanja, boce treba dobro oprati i dezinfikovati. Nove boce ispiraju se vrelom vodom i/ili 2% rastvorom sumporaste kisjeline, dok se korišćene boce najpre potapaju u vodu par sati i ispiraju se. Zatim se napune 2% rastvorom sodebikarbone (20g sode-bikarbone se rastvori u 1 - 2 l vode) i dobro isperu hladnom vodom. Dezinfekcija se može vršiti i 2 % rastvorom vinobrana. Oprane boce okreću se otvorom na dole i ostave da se osuše. Boce se vinom pune visine do 0,5-1 cm od zatvarača i ukoliko su korišćeni pluteni zatvarači, boce se polažu pod uglom od 45 stepeni.
Flaširanje vina was created by Đorđević Ana
Flaširanje vina
Flaširanje vina predstavlja završnicu postupka proizvodnje vina. Prednost flaširanja vina je u u boljem očuvanju pozitivnih organoleptičkih osobina i bukea vina.
Vina koja su na vreme razlivena u boce zadržavaju svežinu, karakterističnu boju i ne gube na kvalitetu. Ukoliko se vina čuvaju na neadekvatan način vremenom bi postala nestabilnog hemijskog sastava, pod uticajem vazduha bi izvetrela, izgubila svežinu i postala bi prazna na ukusu.
Bitno je da od poslednjeg pretakanja do razlivanja vina u boce prođe najmanje par nedelja, kako bi se vinu dalo dovoljno vremena da se harmonizuje. Pravi momenat za razlivanje vina u boce je kada je vino potpuno bistro i dovoljno stabilnog sastava da može očuvati bistrinu. To se proverava na jedan od sledećih načina:
1) vino se zagrevau na 70°C oko 5 min, a zatim se stavlja u frižider 15 min, pri čemu se izlaže niskoj temperaturi oko -4°C. Ukoliko se ne zamuti vino je stabilno i može se flaširati
2) uzorak vina se stavlja u frižider na 48h, nakon čega se ostavlja na sobnoj temperaturi nekoliko sati, takođe ukoliko se ne zamuti vino se može razliti u boce
3) vino se zagreva do 50°C tokom 48h, ostavlja sa na sobnoj temperaturi da se prohladi i ukoliko se ne zamuti stabilno je.
Ovaj poslednji postupak je dosta komplikovan i zahteva stalno mešanje vina, tako da preporučujem prva dva. Važno je naglasiti da sav pribor koji se koristi u postupcima mora biti potpuno čist .
Neposredno pre flaširanja, boce treba dobro oprati i dezinfikovati. Nove boce ispiraju se vrelom vodom i/ili 2% rastvorom sumporaste kisjeline, dok se korišćene boce najpre potapaju u vodu par sati i ispiraju se. Zatim se napune 2% rastvorom sodebikarbone (20g sode-bikarbone se rastvori u 1 - 2 l vode) i dobro isperu hladnom vodom. Dezinfekcija se može vršiti i 2 % rastvorom vinobrana. Oprane boce okreću se otvorom na dole i ostave da se osuše. Boce se vinom pune visine do 0,5-1 cm od zatvarača i ukoliko su korišćeni pluteni zatvarači, boce se polažu pod uglom od 45 stepeni.
Ana Đorđević, dipl.inž. preh.tehnologije
Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.
Vreme kreiranja strane: 0.339 sekundi