POSTUPAK PRANJA I DEZINFEKCIJE RUKU

Više
02 apr 2020 08:48 #40975 od Čalić Srđan
POSTUPAK PRANJA I DEZINFEKCIJE RUKU

Izuzetno je bitno ne samo izvršiti pranje i dezinfekciju ruku, nego i znati kako se to obavlja.
Postupak pranja ruku sadrži sledeće značajne operacije:
-- vodu pustiti bez dodirivanja slavine (ručna poluga, nožna papučica, kolena poluga, svetlosni senzor);
-- losion za pranje uzeti iz raspršivača (npr. koristeći polugu za lakat);
-- prati ruke detaljno, uključujući i ručni zglob (bez prskanja);
-- isprati ruke temeljno;
-- obrisati ruke peškirima za jednokratnu upotrebu ili ubrusima.
Da bi se omogućilo besprekorno higijensko pranje ruku, prostori za pranje ruku moraju ispuniti niz veoma značajnih uslova:
-- snabdevanje vodom koja je bakteriološki ispravna, odnosno voda kvaliteta vode za piće;
-- otvaranje vode bez korišćenja ruku, laktom ili kolenom i vodeni mlaz bez podešavanja na slavini;
-- dovoljno slobodnog mesta ispod slavine kako bi se ruke oprale bez dodirivanja površine lavaboa;
-- lavabo za ruke bi trebao biti bez mehanizma za prelivanje, a vodeni mlaz nikako direktno usmeren u odvod;
-- tekući sapun za pranje, APSOLUTNO NE klasični kruti sapun;
-- jednokratni peškiri (ubrusi), APSOLUTNO NE zajednički peškiri.
Pranje ruku nije zamena za higijensku dezinfekciju ruku!!!
Pranje ruku sa dezinfekcionim sapunom je obavezujući uslov, a ne zamena za dezinfekciju ruku. Vreme izlaganja je duže i zbog toga treba duže stajati nad lavaboom dok se posle dezinfekcije ruku, može slobodno krenuti dalje.
Od 1998. postoje Evropski standardi koji regulišu ispitivanje dezinficijensa za ruke i propisuju kako će se sprovoditi postupak dezinfekcije ruku (EN 1500).
Tehnika pravilnog pranja ruku prema standardu EN 1500 izgleda ovako uz trljanje:
-- dlan na dlan;
-- dlan desne ruke preko nadlaktice leve ruke i dlan leve ruke preko nadlaktice desne ruke;
-- dlan na dlan sa isprepletanim prstima;
-- spoljašnja strana prstiju suprotno dlanu sa spojenim stisnutim prstima;
-- kružno trljanje desnog palca obuhvaćenog levim dlanom i obrnuto;
-- kružno trljanje, natrag i napred, stisnutih prstiju desne ruke na levi dlan i obrnuto.
Ujedno se i druge tehnike mogu koristiti, pri čemu je izuzetno bitno da sve površine ruku budu navlažene dezinficijensom.
Ostali činioci o kojima treba voditi računa su sledeći:
-- sredstvo za dezinfekciju ruku nanositi samo na čiste i suve ruke;
-- dezinficijens se nikad ne sme stavljati na mokre ruke, posledica toga je razređivanje dezinficijensa (nedovoljna efikasnost) i štetni uticaj na kožu (sušenje);
-- uzeti približno 3 ml ili punu šaku dezinficijensa;
-- utrljati dezinficijens u ruke i zglobove, sa posebnom pažnjom na palčeve, vrhove prstiju i područje između prstiju;
-- ruke držati vlažne najmanje 30 sekundi a ako se dezinficijens prebrzo suši potrebno je dodati još dezinficijensa.

Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.387 sekundi
Powered by Kunena Forum