Ракија и ликер од зове

Više
28 okt 2019 13:37 #39051 od Đorđević Ana
Đorđević Ana je napravio novu temu: Ракија и ликер од зове
Ракија и ликер од зове

Зова је биљка која је комплетно лековита, од корена, листа, цвета до бобица од којих се и прави ракија. Сматра се да је ова биљка једна од најстаријих и најлековитијих у Европи. Богата је витамином C, гвожђем, калијумом, натријумом и јабучном киселином.
Цветови и плод зове садрже етерично уље које је богато са преко 40 материја у које спадају флавоноиди, гликозиди, танини, пектини и др. Чај, ликер или ракија од зове се препоручују у лечењу вируса, прехлада, упала грла. Чај смирује напетост и болове у мишићима, а притом делује и као снажан диуретик, па је добар и у режиму дијете. Ликер или ракија од зове лече упалу синуса, бронхитис, разне алергије, укључујући и кожне реакције.
Ракија од зове се добија посебним начином припреме и прераде плодова и цветова зове, који дају овој ракији специфичност . Највећа тајна у успешном справљању ракије је у оптималном времену брања бобица зове. Плод мора бити на врхунцу зрелости, што је уједно и технолошка зрелост за добијање ракије. Један од знакова да су бобице одговарајуће зрелости јесте када птице, конкретно чворак почиње да је користи у исхрани.
Спонтана ферментација као и екстракција ароматичних материја из цветова, дају овом пићу посебан укус и у потпуности задржавају њену природност. Буке ове јединствене и ретке врсте ракије пружиће оригиналан доживљај који се дуго памти. Мајсторски рецепт по којем је прављена даје јој моћ да буде симбол префињености. Најчешће се послужује расхлађена.
Зова је увелико процветала и идеално је време искористити њене драгоцености за лечење или уживање у ликеру.
Ликер од зове: 10 цветова зове потопити у 750 мл воде и оставити да стоји 24 часа. Након цеђења додаје се 750 гр шећера и сок од једног лимуна. Раствор прокувати 15 до 20 минута, при чему је неопходно све време скидати пену. Охлађеном раствору уз мешање додати око 1л ракије по жељи. Чувати га у стаклене боце.
Ана Ђорђевић, дипл.инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.468 sekundi