Saveti za pripremu jagoda za spremanje slatka

Više
26 jun 2019 09:42 #37932 od Petkanić Zorica
Petkanić Zorica je napravio novu temu: Saveti za pripremu jagoda za spremanje slatka
Jagode su voće koje je izuzetno traženo u proleće i najzastupljenije je, ali zbog svoje brze kvarljivosti mora brzo da se preradi. Najbolje je jagode preraditi u slatko. Jagode, kao osetljivo voće, treba pripremati brzo i vešto.
Prateći sledeće savete, jagode će te očistitit brzo i lako, a do kuvanja će ostati sveže i čvrste.
Za pripremu jagoda za kuvanje slatka potrebni su vam: krpa, šerpa, tegle, šećer, limontus i naravno jagode. Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom. Ocediti, pa ređati u šerpu - sloj voća, sloj šećera. Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom. Kuvati na srednjoj vatri, skidati penu i kad je kuvano openiti do kraja. Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipati u tegle. Povezati tegle i ostaviti na hladno, u ostavu ili podrum. Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram. Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vreme proberite sledeći kilogram - birajte samo cele, neoštećene jagode. Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom - šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocedi, a sledeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu. Sada prvi kilogram čistite od peteljki i stavljate u vodu s limuntusom. Kad završite, drugi kilogram ide na pranje i ceđenje. Na kraju prvi ocedite od kisele vode i slažite u šerpu. Ponovite proceduru onoliko puta koliko imate voća.
Ovako pripremljene jagode se veoma jednostavno preprade u slatko od jagoda. Slatko je proizvod koji sadrži cele ili komade plodova u gustom šećernom sirupu. Konzervisano je visokim sadržajem šećera, a konzumira se u malim količinama zajedno sa sirupom kao visokoenergetska poslastica. Može da se proizvodi od više vrsta voća, ali se naročito pogodnim smatraju trešnja, višnja i šljiva od koštičavih, a jagoda, malina i kupina od jagodičastih vrsta. Za postizanje što prijatnije arome, što se kod slatka posebno ceni, koriste se aromatični začini kao što su vanila, limun, list rozetle, oraščić i sl.
PSSS Negotin, Zorica Petkanić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.412 sekundi