Prolećna zaštita vina

Više
03 apr 2019 13:50 #37003 od Đorđević Ana
Đorđević Ana je napravio novu temu: Prolećna zaštita vina
Prolećna zaštita vina
Sa prolećem dolazi lepo vreme koje se uglavnom koristi za aktuelne poljoprivredne radove, ali povećanjem dnevnih temperatura ne bi trebalo da zanemarimo vino, u kojem smo uživali tokom hladnih dana.
Treba proveriti da li je došlo do znatnog povećanja temperature u prostorijama gde čuvamo vino, kao i u kakvom stanju se nalazi vino. Povećanje temperature uslovljava niz promena, takozvanih mana i bolesti vina.
Stvaraju se povoljni uslovi za rad nepoželjnih vrsta bakterija u vinu, koje prevode alkohol iz vina u sirćetnu kiselinu, ukoliko ova bolest vina nije uznapredovala, vinu se može popraviti kvalitet sumporisanjem, korišćenjem vinobrana, ili zagrevanjem vina na visokoj temperaturi, do 100oC kratak vremenski period.
Ukoliko je pri sipanju vina u čašu primećena pojava mehurića u vinu, pri čemu je ono mutno, a na ukusu rezni, vino se mora sumporisati. Međutim ukoliko su primećeni „končići“ u vinu ili pojava gromuljastog taloga, takvo vino je neupotrebljivo.
Povećanje temperature uslovljava i stvaranje mlečne kiseline u vinu, tako da vino postepeno dobija kiselkast ukus, koji podseća na kiseo kupus, isprva je mutno, a vremenom vino se izbistri, pri čemu se stvara talog. Takođe i kod ove bolesti vina rešenje je sumporisanje i bistrenje vina, ukoliko se bolest primetila na vreme. U suprotnom vino se sumporiše, ali da bi bilo za upotrebu mora se mešati sa nekim zdravim vinom.Ana Đorđević, dipl. ing. preh. teh.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.365 sekundi