Муљање грожђа

Više
09 jan 2019 10:32 #35687 od Andrejić Igor
Andrejić Igor je napravio novu temu: Муљање грожђа
Циљ операције муљања грожђа јесте да се из бобице ослободи грожђани сок како би био доступан квасцима који треба да изврше алкохолну ферментацију. Муљање треба вршити непосредно после бербе јер одлагање муљања доводи до непожељног процеса кварења или отпочињања алкохолне ферментације на приколици под дејством "дивљих квасаца" и због инфекције бактеријама. У преради квалитетног грожђа може се применити и краткотрајна мацерација покожице на ниским температурама у присуству SO2 која траје неколико сати. У центрифугалним муљачама истовремено се одваја петељка и муља бобица. Овакве муљаче нису интересантне за мале произвођаче због свог великог капацитета (до 40 тона по радном сату). ове муљаче нису погодне за производњу квалитетних вина јер се у њима оштећује петељка, а бобица бива скоро самлевена што доводи до прелажења знатних количина воде и танина у ширу. Након муљања кљук треба транспортовати до цедилице (пресе).

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.376 sekundi