ODRŽAN 14. SEMINAR PSSS 2022

У организуји Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди Београд, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине и Центром за усавршавање пољопривредних саветодаваца и произвођача Нови Сад, одржан је 14. Семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије од 13-15. децембра 2022. године. Поводом јубилеја, 100 година од развоја пољопривредног саветодавства у Србији, првог дана Семинара одржана је свечана Aкадемија у хотелу „Zepter“, а наставак Семинара у хотелу „Фонтана“ Врњачка Бања.

Свечану Академију отворила је госпођа Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

Током трајања скупа, др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди и господин Александар Богићевић, помоћник министарке пољопривреде, уручили су најзаслужнијим представницима домаћих и међународних институција и појединцима повеље у знак признања за изузетан допринос развоју саветодавства и пољопривреде Републике Србије. Повеље су уручене представницима Српске академије наука и уметности, Амбасадама Краљевине Холандије, Републике Канаде и САД, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, сектору за рурални развој, Покрајинском секретаријату за пољопривреду, Пољопривредним саветодавним и стручним службама Републике Србије, Институту за примену науке у пољопривреди, Привредној комори Србије, Мрежи саветодавних служби југоисточне Европе (SEASN), Европског форума пољопривредних саветодаваца (EUFRAS), факултетима и институтима из области пољопривреде, средњим пољопривредним школама, представницима општина и удружења пољопривредних произвођача, пољопривредним произвођачима, као и најзаслужнијим појединцима за развој пољопривредног саветодавства.

Свечаној Академији, поред добитника повеља присуствовали су и други бројни гости укупно око 500 учесника, а наставак Семинара пратило је око 350 учесника.

Посебна пажња током Семинара, била је посвећена активностима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Сектора за рурални развој као и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, у функцији развоја пољопривреде, дате су смернице за активности у 2023. години и представљено је увођење е-аграра и улога Пољопривредних саветодавних и стручних служби. Одржан је и састанак директора ПССС и састанак SEASN. Од стране домаћих и страних предавача, представљене су актуелне теме и искуства из области саветодавства и пољопривредне струке, наше земље, Европе и света. Учесницима су се на ову тему између осталих обратили: Koen van Ginneken, аташе за пољопривреду, Амбасада Краљевине Холандије у Београду, Игор Хроватич, из Словеније, председник SEASN. У част јубилеја, Проф. др Миладин Шеварлић, представио је монографију „Развој пољопривредне саветодавне службе у Србији (1922-2022)“. Проф. др Владимир Црнојевић, из Института BIOSENS представио је тему „Дигитализација пољопривреде Србије – пут у будућност“. Jelte Zijlma представио је Dacom Farm intelligencе. Борис Берисављевић представио је тему „Утицај глобалних промена у пољопривреди на саветодавство у Републици Србији“

Делокруг рада Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије и тему „Саветодавство – јуче, данас, сутра“ представљен је од стране представника Института за примену науке у пољопривреди, др Драгана Раховића руководиоца за саветодавство, др Наташе Толимир руководиоца за едукације и Богдана Вујовића руководиоца ИТ сектора. Примери добре праксе у саветодавном раду на тему „Овим се поносимо“ – представљен је од стране саветодаваца из ПССС.

Материјали са Семинара ПССС:

14.12.2022.

Видео материјал – ПССС Ваљево: линк

Видео материјал – ПССС Сремска Митровица: линк

Презентације предавача: линк

15.12.2022

Презентације предавача – први део: линк

Презентације предавача – други део: линк

Обележавање јубилеја оплеменила је и поставка изложбе, традиционалних пољопривредних производа.

Извор: ИПН