ODRŽAN 14. SEMINAR PSSS 2022

U organizuji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi Beograd, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine i Centrom za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i proizvođača Novi Sad, održan je 14. Seminar Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije od 13-15. decembra 2022. godine. Povodom jubileja, 100 godina od razvoja poljoprivrednog savetodavstva u Srbiji, prvog dana Seminara održana je svečana Akademija u hotelu „Zepter“, a nastavak Seminara u hotelu „Fontana“ Vrnjačka Banja.

Svečanu Akademiju otvorila je gospođa Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Tokom trajanja skupa, dr Rade Jovanović, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi i gospodin Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministarke poljoprivrede, uručili su najzaslužnijim predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija i pojedincima povelje u znak priznanja za izuzetan doprinos razvoju savetodavstva i poljoprivrede Republike Srbije. Povelje su uručene predstavnicima Srpske akademije nauka i umetnosti, Ambasadama Kraljevine Holandije, Republike Kanade i SAD, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sektoru za ruralni razvoj, Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, Poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama Republike Srbije, Institutu za primenu nauke u poljoprivredi, Privrednoj komori Srbije, Mreži savetodavnih službi jugoistočne Evrope (SEASN), Evropskog foruma poljoprivrednih savetodavaca (EUFRAS), fakultetima i institutima iz oblasti poljoprivrede, srednjim poljoprivrednim školama, predstavnicima opština i udruženja poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednim proizvođačima, kao i najzaslužnijim pojedincima za razvoj poljoprivrednog savetodavstva.

Svečanoj Akademiji, pored dobitnika povelja prisustvovali su i drugi brojni gosti ukupno oko 500 učesnika, a nastavak Seminara pratilo je oko 350 učesnika.

Posebna pažnja tokom Seminara, bila je posvećena aktivnostima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Sektora za ruralni razvoj kao i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, u funkciji razvoja poljoprivrede, date su smernice za aktivnosti u 2023. godini i predstavljeno je uvođenje e-agrara i uloga Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi. Održan je i sastanak direktora PSSS i sastanak SEASN. Od strane domaćih i stranih predavača, predstavljene su aktuelne teme i iskustva iz oblasti savetodavstva i poljoprivredne struke, naše zemlje, Evrope i sveta. Učesnicima su se na ovu temu između ostalih obratili: Koen van Ginneken, ataše za poljoprivredu, Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu, Igor Hrovatič, iz Slovenije, predsednik SEASN. U čast jubileja, Prof. dr Miladin Ševarlić, predstavio je monografiju „Razvoj poljoprivredne savetodavne službe u Srbiji (1922-2022)“. Prof. dr Vladimir Crnojević, iz Instituta BIOSENS predstavio je temu „Digitalizacija poljoprivrede Srbije – put u budućnost“. Jelte Zijlma predstavio je Dacom Farm intelligence. Boris Berisavljević predstavio je temu „Uticaj globalnih promena u poljoprivredi na savetodavstvo u Republici Srbiji“

Delokrug rada Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije i temu „Savetodavstvo – juče, danas, sutra“ predstavljen je od strane predstavnika Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, dr Dragana Rahovića rukovodioca za savetodavstvo, dr Nataše Tolimir rukovodioca za edukacije i Bogdana Vujovića rukovodioca IT sektora. Primeri dobre prakse u savetodavnom radu na temu „Ovim se ponosimo“ – predstavljen je od strane savetodavaca iz PSSS.

Materijali sa Seminara PSSS:

14.12.2022.

Video materijal – PSSS Valjevo: link

Video materijal – PSSS Sremska Mitrovica: link

Prezentacije predavača: link

15.12.2022

Prezentacije predavača – prvi deo: link

Prezentacije predavača – drugi deo: link

 

 

 

 

 

Obeležavanje jubileja oplemenila je i postavka izložbe, tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: IPN