Одржана XVI манифестација "Сајам народног стваралаштва, прела и посела"

On April 09, 2019

At Kraljevo

Posted by Administrator

Categories: Dogadjanja, Info

Hits: 264


У организацији Друштва жена "Златне нити" из Врњачке Бање, у хотелу Цептер у Врњачкој Бањи, од 5-7.04.2019. године одржана је XVI манифестација "Сајам народног стваралаштва, прела и посела".

Манифестација „Сајам народног стваралаштва, прела и посела“ је у важна за очување традиционалних вредности, развој руралних средина и останак људи на селу, развој женског предузетништва, као и прилика да за разговор и размену идеја на наведене теме.

Програм сајма обухватио је домаћу радиност (ткање, везење, хеклање), кулинарство (традиционална јела и обичаји народности), приповедање беседника (изворно стваралаштво, песме и игре), дефиле учесника у народним ношњама на Врњачкој променади, као и

Гости овогодишње манифестације били су: Александар Богићевић-помоћник министра Пољопривреде Републике Србије, проф. др Милован Митровић-подпредседник Одбора за село САНУ, Његова Екселенција, амбасадор Палестине Мухаммед Набхан, проф. др Снежана Јанковић, директор Института за примену науке у пољопривреди из Београда и др Раде Јовановић научни саветник из Института за примену науке у пољопривреди, представници Туристичке организацијe Србије - Витези кулинарства Милијан Стојанић и Зоран Мирашевић, Ђорђе Рашић представник компаније Цептер, представници САЦЕН-а Београд, СОС Дечијег села из Краљева, као и гости из Аустрије, Словеније, Норвешке, Македоније и Француске, Угоститељско туристичка школа са домом ученика из Врњачке Бање.

Првог дана манифестације, у оквиру свечаног дела, Институту за примену науке у пољопривреди, проф. др Снежани Јанковић, директорки и др Радету Јовановићу, научном саветнику Института за примену науке у пољопривреди, додељене су Повеље за немерљиву дугогодишњу помоћ и подршку у реализацији манифестације "Златне нити".

У складу са тематиком, други дан манифестације обележило је одржавање округлог стола са темом „Жене на селу“, који су организовали Одбор за село САНУ, Институт за примену науке у пољопривреди и Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије. Теме округлог стола биле су :

Жене у задругарству Србије - проф. др Милован Митровић, потпредседник Одбора за село САНУ

 

Женско предузетништво у функцији повећања прихода руралних домаћинстава – проф. др Зорица Васиљевић, члан Одбора за село САНУ, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду

 

Мере Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у циљу побошања положаја жена на селу – Бранислав Вељковић, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије

 

Могућност запошљавања жена и младих кроз послове у производњи традиционалних рукотворина – НАЛЕД, Ива Радић

 

Потенцијални извори финансирања пољопривредница и предузетница – др Марија Стевановић, удружење Миленијумска жена