Одржан Десети семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије

On Decembar 19, 2018

At Zlatibor

Posted by Administrator

Categories: Dogadjanja, Info

Hits: 1216


У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди, од 12. до 14. децембра 2018. године на Златибору, одржан је јубиларни Десети Семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије (ПССС), са мотом „Пут у будућност - и традиција и дигитализација“.

Учесници Семинара били су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Српске академије наука и уметности - Одбора за село, Привредне коморе Србије, Канаде – земље госта и Амбасаде Канаде у Београду, Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије, представници факултета и института из земље и иностранства, представници општина и удружења жена и гости семинара.

Уводни говор одржала је проф. др Снежана Јанковић, директор Института за примену науке у пољопривреди. Свечаном отварању скупа присуствовао је господин Жељко Радошевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. Поздравне речи упутили су господин Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, проф. др Милован Митровић, потпредседник Одбора за село Српске академије наука и уметности и господин Филип Петровић, директор економског сектора Амбасаде Канаде у Београду.

Овогодишњем Семинару присуствовало је преко 300 учесника, које су предавачи кроз пленарна предавања и интерактивне радионице за ратарство, сточарство, воћарство, заштиту биља и FADN упознали са актуелним темама из области саветодавства и пољопривредне струке. У складу са мотом, фокус је био на значају дигитализације и прецизне пољоприврeде као савремених светских трендова, почевши од глобалног нивоа, преко улоге у саветодавству, до конкретне примене на фармама у Србији. Такође, на скупу су представљене теме посвећене значају очувања традиционалних вредности и подршци женском предузетништву. Посебна пажња била је на активностима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Сектора за рурални развој у функцији развоја пољопривреде и улогом Пољопривредних саветодавних и стручних служби у 2019. години. Одржан је и Округли сто, у оквиру којег је анализиран рад ПССС у 2018. години и дате смернице за активности у 2019. години, а коме су присуствовали директори ПССС, представници Министарства пољопривреде, представници ИПН, Управе за земљиште и представници пољопривредне инспекције.

У циљу промоције женског предузетништва овогодишњи Семинар оплемениле су изложбе традиционалних пољопривредних производа и рукотворина жена „Вредне руке сеоских жена Србије“ и „Село кроз дела жена“ као и изложба фотографија на тему сарадње ПССС са удружењима жена и женама у агробизнису.

Целокупан рад у пленуму током првог и другог дана семинара директно је преношен на порталу ПССС www.psss.rs и на facebook страници ПССС.

Први дан:
Презентације

Други дан:
Презентације

Трећи дан:
Презентације

Извор: ИПН