Саветодавни модул „Унапређење производње и прераде грожђа”

On September 25, 2020
At Negotin
Posted by Administrator
Categories: Dogadjanja, Info
Hits: 519

Поштоване колегинице и колеге, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у оквиру саветодавног модула „Унапређење производње и прераде грожђа”, Институт за примену науке у пољопривреди је у сарадњи са ПССС Неготин, организовао и одржао теренску обуку пољопривредних саветодаваца централне Србије у Неготину дана 25.09.2020. године. Едукацији су присуствовали саветодавци из свих 22 ПССС централне Србије који спроводе модул, чак и саветодавци ( воћари и виноградари) из служби који не спроводе модул. Едукацији су присуствовали представници МПШВ сектора за рурални развој на челу са помоћником министра Александром Богићевићем, групе за саветодавство, групе за виноградарство, директор ИПН-а др Раде Јовановић са сарадницима.


Истога дана је у Неготину, у просторијама ПССС Неготин одржан редовни радни састанак директора ПССС централне Србије, којим је председавао помоћник министра пољопривреде.


Теренска обука је одржана на четири локације: средња пољопривредна школа Рајко Боснић - Буково, Манастир Буково, винарија Матаљ и Рогљевачке пивнице. Током едукације присутнима је приређено својеврсно путовање кроз 6 векова писане историје виноградарства и производње вина у Крајини. Имали су прилике да се упознају са традиционалним начином производње вина и да виде једну од најсавременијих винарија на нашим просторима, као и да се упознају са јединственим спојем сеоског и винског туризма. Завршни део едукације била је и радионица на Рогљевачким пивницама на тему: ''Традиционални начин прераде грожђа''.


Уз захвалност свим присутнима што су својим доласком увеличали едукацију и скуп, колектив ПССС Неготин, као номинални домаћин жели да им се обрати истим речима којим их је и дочекао:


'' Добро дошли у Крајину. Добро дошли у Неготин. Добро дошли на место где је крајем 19.века почела организована едукација виноградара и винара Србије. Добро дошли у део Србије који је главни ''кривац'' што Европа у данашње време има винограде и производи своје вино. Надамо се да сте са данашње едукације понели позитивне утиске, да ће те оно што сте овде видели применити у својим срединама и на тај начин допринети даљем развоју виноградарства и винарства Србије. Хвала Вам што сте били наши гости и увек ће те нам бити драги гости. Живели...''

 

Извор: ПССС Неготин