Одржана практична едукација саветодаваца ПССС за Модул 4: Савремене технологије у производњи поврћа са посебним освртом на наводњавање, употребу пестицида и економску исплативост

On Jun 05, 2020
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 989

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2020. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржан је други, практични део едукације за Модул 4 - Савремене технологије у производњи поврћа са посебним освртом на наводњавање, употребу пестицида и економску исплативост.


Практична обука на терену одржана је у пластеницима фирме Зелени хит у Земуну. Едукацију је отворила проф. др Снежана Јанковић, помоћник директора за науку ИПН-а и руководилац едукација за Модул 4, а присутне је поздравио и директор ИПН-а др Раде Јовановић. У уводном делу едукације, учесницима се обратио предавач и домаћин едукације проф. др Небојша Момировић, као и предавачи теоријског дела едукације др Јанко Червенски и Слободан Влајић из Института за ратарство и повртарство у Новом Саду. Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије, задужени за послове из области ратарства и повртарства, мелиорација и органске производње.


Други део едукације одржан је 5. јуна и организован је кроз три радионице, у оквиру којих су кроз практичне примере и обилазак пластеника, обрађене теме: савремене технологије у производњи поврћа и главни елементи система за наводњавање и сензори у пластеницима, правилна употреба пестицида, са освртом на интегралну заштиту биља и органску производњу поврћа и механизација у пластеничкој производњи.
После одржаних радионица направљена је рекапитулација едукације, у оквиру које је проф. др Небојша Момировић направио резиме критичних тачака у савременој производњи производњи поврћа и организовао обилазак пластеника, када је представио и селекцијски програм за паприку и парадајз, програм оплемењивања јагоде, као и производњу расада чери парадајза, паприке и цвећа у Зеленом хиту.


Едукација у Зеленом хиту била је медијски пропраћена од стране продукцијске куће Atlas media group, а прилог о едукацији биће емитован у емисији Фарма, на 60 локалних телевизијских станица, као и на YouTube каналу, почевши од 20. јуна 2020. године.