Objava: DAN POLJA KUKURUZA - PSSS Zaječar

On Avgust 28, 2019
Posted by Administrator
Categories: Dogadjanja
Hits: 109

Dana 28.08.2019god. Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Zaječar Agroznanje doo, organizovala je Dan polja kukuruza na oglednoj parceli na imanju  poljoprivrednog gazdinstva Ninić Lazara,  na starom putu Zaječar – Zvezdan, grad Zaječar.  Program održavanja Dana polja:
10:00 – 10:15  Okupljanje gostiju na oglednoj parceli  na imanju poljoprivrednog gazdinstva Ninić           Lazara,  na starom putu Zaječar – Zvezdan
10:15 – 10:20   Pozdravna reč domaćina manifestacije
10:20 – 11:30   Obilazak ogledne parcele,
                 Predstavljanje hibrida kukuruza
                 Primenjena agrotehnika
11:30 – 13:00   Zajedničko druženje na  gazdinstvu Ninić Lazara
U demo-ogledu postavljena su 15 hibrida kukuruza iz tri semenske kuće. Semenske kuće zastupljene u ogledu su: Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Pioneer i Institut PKB Agroekonomik. Cilj postavljanja ogleda je da se na teritoriji koju pokriva PSSS Zaječar Agroznanje doo, ispitaju prinosi različitih hibrida kukuruza u istim agroekološkim uslovima i sa istom primenjenom agrotehnikom, kako bi se proizvođačima  dale preporuke za izbor hibrida sa visokim prinosom i kvalitetom zrna. Prisutni posetioci bili su zadovoljni načinom prezentacije i mogućnošću da na licu mesta provere karakteristike zastupljenih hibrida kukuruza, kao i da odluče koji će se  hibridi naći na njihovim parcelama sledeće vegetacione sezone. Danu polja prisustvovali su  predstavnici semenskih kuća, predstavnici lokalnih samouprava, 37 poljoprivredna proizvodača kao i predstavnici medija.

Koordinator Dana polja je Slavica Kodžopeljić  dipl. inž. ratarstva
Učesnik u realizaciji ogleda: Ivanka Vidojković dipl.inž. stočarstva

Izvor: PSSS Zaječar