OBJAVA: DAN POLJA OZIMIH STRNIH ŽITA- PSSS Mladenovac

On Jun 11, 2019
Posted by Administrator
Categories: Dogadjanja
Hits: 33

Dana 11.06.2019.god.( utorak) sa početkom u 10h.,PSSS Mladenovac organizovala je tradicionalnu manifestaciju " Dan polja strnih žita", na gazdinstvu poljoprivrednog proizvođača Nebojše Milentijević u Rabrovcu ( Mladenovac),
Nakon svečanog otvaranja i pozdravne reči domaćina prezentovan je sortiment, primenjena agrotehnika i prosek padavina na demoogledu.Predstavljne su tri semenske kuće i  24 sorata strnih žita. Saradnja je obavljena sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo-Novi Sad (16), Galenikom ( LG-2) i PKB-Padinska skela( 6 sorata).U ogledu je zastupljeno 16 sorti pšenice, 3 sorte tritikalea, 3 sorte ječma, 1 sorta ovsa i 1 sorta raži.Danu polja prisustvovalo je 22 proizvođača,kao i predstavnici semenskih kuća i medija.
Cilj ove manifestacije je bio da se prisutni posetioci upoznaju sa sortimentom navedenih semenskih kuća, kao i da vide karakteristike zastupljenih sorata na osnovu primenjene agrotehnike i klimatskih uslova, razmene svoja iskustva i odluče koje će sorte izabrati za jesenju setvu 2019.god. na njihovim parcelama.

 


Koordinator Dana polja :Violeta Veličković dipl.ing ratarstva
Učesnici u realizaciji ogleda: Željko Lazić dipl.ing.mehanizacije i Bojan Mijatović dipl.ing.zaštite bilja