Одржана едукација за саветодавни модул Унапређење производње млека и меса у циљу повећања конкурентности пољопривредних газдинстава

On April 05, 2019
At Beograd
Posted by Administrator
Categories: Dogadjanja, Info
Hits: 309

У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Института за примену науке у пољопривреди, у сарадњи са Амасадом Краљевине Холандије и Амбасадом Канаде, 4. априла 2019. године, одржана је едукација везана за саветодавни модул "Унапређење производње млека и меса у циљу повећања конкурентности пољопривредних газдинстава" за 2019. годину.
Едукацији су присуствовали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Амбасаде Холандије. Учесници едукације су саветодавци и стручњаци из области сточарства Пољопривредних саветодавних и стручних служби Србије.
Едукација је одржана 4. априла 2019. године у Институту за примену науке у пољопривреди, у Београду. Едукацију је у име Института за примену науке у пољопривреди отворио др Раде Јовановић, координатор саветодавног модула, а у уводном делу едукације присутнима су се обратили проф. др Снежана Јанковић, директор Института, помоћник министра пољопривреде - господин Александар Богићевић и аташе за пољопривреду за Западни Балкан, Амбасаде Краљевине Холандије - господин Гирт Китс Њувенкамп.
У уводним обраћањима је истакнуто да је говедарство је сложена производна делатност и најзначајнија је грана сточарства, а да успех у производњи захтева висок ниво знања, стручности и вештина на свим подручјима рада и зависи од постојећег генетског потенцијала грла, примене одговарајуће технологије исхране, остварења неопходног нивоа хигијене муже и адекватне реализације целокупног обима послова на говедарским фармама.
Циљеви спровођења саветодавног модула су да се преносом савремених технологија у производњи млека и меса допринесе повећању профитабилности на пољопривредним газдинствима и унапреди количина произведеног млека и меса, квалитет млека (спровођењем добре хигијенске праксе), менаџмент на фармама, генетски потенцијал и исхрана свих категорија говеда.
Предавачи на едукацији били су господин Мартин де Јонг, стручњак из Холандије у области квалитета и хигијене млека, господин Борис Берисављевић стручњак из Канаде у области геномске селекције и менаџмента на фарми, др Раде Јовановић и др Жељко Новаковић из Института за примену науке у пољопривреди.