Rak korena voća

Više
10 jan 2020 13:11 #39892 od Vulović Lidija
Vulović Lidija je napravio novu temu: Rak korena voća
Rak korena voća prouzrokuje bakterija Agrobacterium tumefaciens.
Simptomi zaraze se manifestuju pojavom tumora (guka) na korenovom vratu i korenu. Tumori su u početku mekani i svtlosmeđi a vremenom odrvene, potamne i imaju hrapavu površinu. Javlja se na različitim voćnim vrstama, a najveće štete pričinjava na sadnom materijalu voća (sadnicama).
Pojava guka dovodi do deformacije kao i do poremećaja funkcije korenovog sistema pa iz tih razloga nadzemni delovi voća ne dobijaju dovoljno vode i mineralnih materija. Usled pojave raka korena dolazi do smanjenja broja korenovih dlačica, što se odražava na smanjenje usisne moći vode i mineralnih materija iz zemlje. Kao krajnja posledica prisutne zaraze voćke se suše ili zakržljavaju.
Bakterija se održava u zemljištu. Zaraza se ostvaruje preko mehaničkih ozleda korenovog vrata i korena, koje nastaju kao posledica napada insekta, primenom agrotehničkih mera i dr. Tumori se formiraju tokom vegetacijskog perioda, a bakterija se prenosi sadnim materijalom, priborom za orezivanje, vodom za navodnjavanje, česticama zemljišta i štetočinama.
Osnovna i jedina mera u borbi protiv ove bolesti je da se za podizanje zasada koristi zdrav sadni materijal. U slučaju da se za sadnju koristi zaražen sadni materijal i na taj način bakterija unese u zemljište, ona u njemu ostaje i do deset godina, tako da se na istom mestu ne smeju saditi druge voćke nakon ostvarenja zaraze.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.618 sekundi