Usvajanje hranljivih elemenata kod pšenice

Više
10 jan 2020 12:46 #39889 od Stojković-Jevtić Snežana
Sledeći pokazatelji karakterišu ishranu svake biljke :
-sadržaj hranljivih elemenata u jedinici biljne materije,
-iznošenje hranljivih elemenata po jedinici površine od strane useva i
-odnos hranljivih elemenata usvojenih od strane biljaka
Svaki od pokazatelja ima značaja za praktičnu primenu mineralnih đubriva odnosno za efikasno iskorišćavanje hraniva od strane biljaka .Prva dva pokazatelja imaju kvantitativno obeležje i karakterišu potrebe biljaka u ishrani s kvantitativne strane,dok je treći pokazatelj kvalitativni.
Ovi pokazatelji mogu da predstavljaju vrednosti za određenu jedinicu vremena ili da budu izraženi dinamički za duži period vegetacije.Međutim ,određene biljne vrste pa čak i sorte na specifičan način reaguju na uslove gajenja ,te i njihov tempo porasta i razvića može da bude različit a samim tim i dinamika sadržaja hranljivih elemenata.
U većini slučajeva intenzitet usvajanja hranljivih elemenata najveći je u prvim danima porasta i razvića biljaka .Svakako,ovo zavisi kako od od biljne vrste tako i od hranljivih elemenata.
Za pšenicu je najveći intenzitet usvajanja fosfora na početku života biljke.Kasnije ovaj intenzitet postepeno opada i pri kraju vegetacije svodi se na minimalne vrednosti.U većini slučajeva intenzitet usvajanja fosfora pri kraju vegetacije je svega oko 10 % u odnosu na maksimum usvajanja .
Usvajanje drugih hranljivih elemenata (K,Ca, S i dr) zavisi od porasta i razvića biljaka pšenice.Tako maksimalno usvajanje K a naročito Ca nije na početku života biljke,već kasnije ,kada se formira stablo biljke.
Prema nekim rezultatima postoji razlika između sorata pšenice u intenzitetu usvajanja hranljivih elemenata a naročito fosfora.Sorte otpornije na niže temperature usvajaju više fosfora u odnosu na sorte manje otporne prema niskim temperaturama.Ovo se objašnjava time što kod sorata otpornijih prema niskim temperaturama svi fiziološko biohemijski procesi a u tom smislu i usvajanje hranljivih elemenata teku aktivnije nego kod neotpornih sorata.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.317 sekundi
Powered by Kunena Forum