Ljubičasta pegavost izdanaka maline (Didimella applanata)

Više
23 dec 2019 12:15 #39670 od Dražić Milena
Dražić Milena je napravio novu temu: Ljubičasta pegavost izdanaka maline (Didimella applanata)
Ljubičastu pegavost izdanaka maline izaziva fitopatogena gljiva Didimella applanata. Predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti maline, zato što nanosi velike štete. U poslednjih par godina se povećavaju površine pod malinom zbog toga bi zaštita trebalo da bude efikasna i stalna. Gljiva prezimljava na jednogodišnjim izdancima i na starim izdancima koji nisu uklonjeni nakon berbe.
Bolest se javlja na lišću, stablu, izdancima i pupoljcima. Na listovima se javljaju sitne mrke pege sa mrkožutim obodom koje se šire ka glavnom nervu, usled zaraze dolazi do nekroze lišća između nerava u obliku slova “V”. Lišće je nepravilnog oblika i dolazi do prevremenog opadanja. Zaraza se sa lišća, preko lisne drške širi na noduse. Na zaraženim izdancima javljaju se pege ljubičaste do tamnomrke pege koje se šire i spajaju. Tokom zime na lastarima se javljaju srebrnkaste pege, dolazi do izbeljivanja izdanaka. Na zaraženim lastarima u proleće najčešće ne kreću pupoljci.
Mere zaštite: Uklanjanje obolelih izdanaka nakon berbe, rezidbom je bitno obezbediti odgovarajući razmak između izdanaka, što omogućava protok vazduha i smanjuje mogućnost nastanka bolesti. Za podizanja novih zasada najbitniji je zdrav sadni materijal. U preventivnoj zaštiti koriste se bakarni preparati a.m. bakar-oksihlorid (Cuprozin 35 WP 0,35%) ili a.m. bakar-hidroksid (Blauvit tečni 0,4% ili Everest 0,4%).

dipl.inž. Milena Dražić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.335 sekundi