Цикада винове лозе – Scaphoides titanus

Više
16 dec 2019 10:26 #39537 od Mladenović Žaklina
Цикада винове лозе – Scaphoides titanus
Цикада винове лозе је једини познати вектор фитоплазме Флавесценце дорее (ФД) која проузрокује обољење названо ЗЛАТАСТО ЖУТИЛО ВИНОВЕ ЛОЗЕ.
Ова цикада је изразити монофаг што значи да своје развиће завршава искључиво на виновој лози. Има једну генерацију годишње и презимљава у стадијуму јаја испод коре двогодишњих ластара. Ларве се пиле од половине маја и пролазе кроз пет развојних стадијума. Одрасле јединке се појављују у јуну и остају у винограду све до септембра.
Директне штете од исхране ових цикада (хране се флоемским соковима) нису велике, али су зато индиректне штете, као вектори фитоплазме ФД, изузетно велике.
Да би цикада постала инфективна мора се најпре исхрањивати на зараженим чокотима винове лозе у трајању од неколико сати. Затим мора да прође инкубациони период (време које је потребно да прође од момента уношења фитоплазме у тело цикаде до могућности да их цикада пренесе на другу биљку) који за ову цикаду износи 21 дан. Узимајући ове чињенице у обзир, тек ларве трећег развојног стадијума могу да постану инфективне и ту способност задржавају до краја живота. Фитоплазма ФД не преноси се на потомство цикаде.
Почетни симптоми заразе фитоплазмом ФД се огледају у томе што пупољци у пролеће крећу касније или уопште не крећу. Ластари имају скраћене интернодије, заостају у порасту, недовољно одрвењавају и измрзавају током зиме. На зараженим чокотима долази до промене боје листа и појаве некрозе између главних лисних нерава. У каснијим фазама листови се савијају по ободу према наличју. Боја листова је различита у зависности од сортимента винове лозе. Код црних сорти инфицирани листови су тамнољубичасти до светлоцрвени, а код белих сорти светложути до златножути. Често долази и до некрозе цвасти, тако да нема формирања гроздића или су они рехуљави, смежурани и лошијег квалитета.
Мере заштите и превенције подразумевају следеће:
• Санитарни прегледи засада
• Уклањање заражених чокота
• Сузбијање вектора - цикаде •
Уништавање дивље лозе у окружењу засада
• Уништавање корова
• Уништавање напуштених засада
Сузбијање вектора (цикада) врши се 2 или 3 пута:
• први третман - цикаде у трећем ларвеном узрасту
• други третман – 10 дана након првог
• трећи третман – изводи се у веома угроженим подручјима и у матичним засадима
Регистровани инсектициди у засадима винове лозе за сузбијање цикада су:
• ТОДОМЕ 24-СЦ (бупрофезин+фенпироксимат) 0,1%,ЕЛИСА (бупрофезин) 0,06%
ТАЛСТАР 10 ЕЦ (бифентрин) 0,05%

Саветодавац:Жаклина Младеновић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.343 sekundi
Powered by Kunena Forum