Значај калцијума у производњи поврћа

Više
13 dec 2019 10:04 #39512 od Mijušković Dragan
Mijušković Dragan je napravio novu temu: Значај калцијума у производњи поврћа
Калцијум је изузетно важан у интезивној повртарској производњи. Потребе биљака, микроорганизама и животиња за азотом су велике. На ћелиској основи калцијум учвршћује ћелијске зидове и стабилизује мембране, осигурава јак тургор, здрав пораст, отпорност на проузроковаче болести и штити од отрова - токсина. Код мањка или вишка калцијума успорено је дељење ћелија, смањен раст врхова изданака и корена и ограничен је пораст плодова. Симптоми су уочљиви код паприке, парадајза појава вршне трулежи. Где је јак ћелијски зид осигурава дуже складиштење плодова, отпорност биљака и плодова на проузроковаче болести, дужу функцију корена и изданака, и већу отпорност на ниске и високе температуре.
Добра обезбеђеност калцијумом се постиже се калцизацијом. Калцизација радикално мења биолошко - физичко - хемијска својства земљишта, те је потребно мелиоративно ђубрење калцијумом (кречњаком) и хумизација ( примена сгорелог стајњака) а равнотежа се креће у правцу минерализације хумуса, што може довести до исцрпљивања и пада продуктивности земљишта. Калцизација има позитиван ефекат нарочито на киселим земљиштима, добро утиче на пораст pH за 2-3 године. Уколико је земљиште ђубрено киселим минералним ђубривима и нема одговарајућу pH вредност, калцизацију треба поновити адекватном нормом квалитетно гранулисаним кречњаком. У неким случајевима калцизација може представљати дужи процес и изискује змначајна средства. У производњи поврћа на киселим земљиштима све чешће примењујемо течна калцијумова ђубрива, разне хелате као и комплексе калцијума са синтетичким и природним органским молекулима.

ПССС - Јагодина
Саветодавац
Драган Мијушковић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.434 sekundi