Trulež plodova voća

Više
09 avg 2019 13:33 #38276 od Jovičić Marinko
Trulež ploda (monilia fructigena) se naglo širi posebno iza dugotrajnih kiša, posebno ako su te kiše došle nakon dužeg perioda lepog i sunčanog vremena. U tom slučaju dolazi na plodu do sitnih, nevidljivih okom, pukotina. Te pukotine su ulazna mesta za infekciju gljivom. Grad, kao I sve bolesti i štočine koji ranjavaju plod su takođe prouzrokovači širenja monilioze.
Suzbijanje je indirektno. Moramo nastojati ukloniti sve faktore koje možemo, a koji dovode do rana na plodovima. To su neke bolesti kao što je šupljikavost lista (Stigmina carpophila), zatim štetočine kao što su trešnjina muha (Rhagoletis cerasi), breskvin moljac (Anarsia lineatella), breskvin savijač (Cydia molesta), šljivini savijači (Cydia funebrana i Cydia prunivorana), ukloniti gnezda osa i stršljena u blizini i drugo. Boreći se protiv tih bolesti i štetočina borimo se indirektno i protiv monilioze.
Još jednom treba spomenuti uklanjanje mumificiranih plodova sa stabala kao i redovno održavanje krošnje rezidbom svake godine. Monilije će nažalost biti i pored toga, a koliko, to zavisi pre svega od vremenskih prilika te godine u doba sazrevanja koštičavog voća.
Vreme primene:Zaštita hemijskim preparatima se radi pred berbu, zato je jako važno poštovati karencu preparata. Preparati su na bazi aktivnih materija triflorina , trifloksistrobina, pirimetanila i dr.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.308 sekundi
Powered by Kunena Forum