Sprečavanje očenjivanja i lomljenja rodnih grančica maline

Više
24 jun 2019 10:41 #37871 od Radulović Andrija
Radulović Andrija je napravio novu temu: Sprečavanje očenjivanja i lomljenja rodnih grančica maline
Ovo je jedna od važnih pomotehničkih mera koja se sprovodi u cilju boljeg iskorišćavanja postojećeg roda na stablima maline. Ova mera ima uticaja na kvalitet plodova, brzinu berbe i sprečavanje truljenja i propadanje plodova maline.Pojava očenjivanja i lomljenja rodnih grančica izražena je kod bujnih , mladih i dobro odnegovanih zasada, posebno u kišnim uslovima. Sorta Miker ima duge rodne grančice koje se savijaju i padaju do zemlje.
Da ove pojave ne bi za sobom ostavile negativne posledice , na postojeći naslon dograđuje se pomoćni, koji se u praksi obično naziva podvez, potpora, naslon. Potpora se sastoji od dva, tri ili više reda prečaga koje se pričvršćuju za stubove i pvc veziva koji se postavlja od jednog do drugog stuba horizontalno sa obe strane.Dužina prečaga može biti različita 0,6 -1m što zavisi od bujnosti zasada (profila ) maline. Neki proizvođači praktikuju postavljanje više nivoa potpora i do 5 što takođe zavisi od visine i bujnosti rodnih stabala maline. Kod špalira od 3 reda prečaga , prvi red postavlja se na visini o d 60 do 70 cm od zemlje , drugi 100 do 110 cm od zemlje i treći na visini od 150 do 160 cm.Međutim , kod špalira sa dva reda prečaga postavlja se prvi red na visini 60 a drugi na 130 do 150 cm od zemlje.
Postavljanje potpore najbolje je uraditi dvadesetak dana pre berbe. Takođe je neophodno povremeno obići sve redove u zasadu , prekontrolisati naslone i po potrebi rodne grančice usmeravati i rasporediti po postavljenoj potpori. U tom slučaju berba je mnogo brža i olakšana a plodovi kvalitetniji i zdraviji.

Andrija Radulović dipl. Ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.599 sekundi