Cigaraš (Byctiscus betulae)

Više
15 maj 2019 11:28 #37333 od Ivanović Marija
List uvijen u formi cigarete, u manjoj ili većoj meri sasušen, koji visi na lisnoj dršci, slika je koja se u maju i junu mesecu može zapaziti najčešće u vinogradu i zasadu kruške, ali i na šljivi, lesci, pitomom kestenu, brezi, lipi.
Kako nastaje cigareta? U proleće, kada se list potpuno razvije, ženka nagrize lisnu dršku i glavni nerv, pa blago svenuo list lako uvija pomoću nogu. U njega polaže nekoliko jaja iz kojih će se razviti larve. Larve se sve vreme razvoja hrane unutar cigarete iz koje izlaze kao odrasle i spuštaju u zemljište, gde se preobraćaju u lutke. Imago se javlja u maju mesecu. Veličine je do 1 cm, različitih boja: plave, zelene, ljubičaste sa metalnim odsjajem. Štete se ogledaju u oštećenju lista tokom ishrane i uvijanju listova radi polaganja jaja.
Smanjenje brojnosti može se postići sakupljanjem odraslih jedinki ili cigareta, iznošenjem iz zasada i uništavanjem. Brojnost larvi i lutki u zemljištu, smanjuje se češćom obradom zemljišta. Primena hemijskih tretmana ima opravdanje samo pri masovnoj pojavi imaga (prag štetnosti), što se u našim zasadima retko događa.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.417 sekundi
Powered by Kunena Forum