Kako sačuvati višnju od žilogriza

Više
03 maj 2019 21:45 #37229 od Stajić Mica
Stajić Mica je napravio novu temu: Kako sačuvati višnju od žilogriza
Višnja je, kažu , naša izvozna šansa , međutim poslednjih godina proizvođači višnje bore se sa štetočinom nad štetočinama – žilogrizom ( Capnodis tenebrionis[). Insekt nanosi štete koje suše voćku i direktno utiču na rod.

Biologija i štete –Tokom proleća odrasle štetočine se nalaze na granama i grizu peteljke i mlade lastariće što je opasno za mlade voćke i sadnice. Mnogo je opasnije kada larve se ubuše u koren i stablo. Voćke se brane lučenjem smole, ali stable koja su u vodnom stresu i bolesna stable se ne mogu odupreti. Simptomi su sitniji listovi i naknadno sitniji plodovi. Sušne godine su uslov za velike štete u voćnjaku, čak i štete do 80% od ukupnog broja sadnica.
Štetočina ima jednu generaciju tokom dve godine. Imago se javlja u mesecu julu i avgustu i hrane se mladarima i korom . Larva prezimljava u korenu , hraneći se tankim korenčićima. Posle dve godine se nalazi u samom deblu gde se formira u lutku.

Kako sačuvati višnju od žilogriza

Zaštita počinje postavljanjem insekticida u zemljište radi zaštite od larve – upotrebite Galition, Foksim,Radar versus, Rovocid ( stable koja nisu u rodu). To se čini plitkim ukopavanjem ukrug jedan metar od stable, u junu mesecu kada ženka polaže jaja.Navodnjavanjem voćke tokom sušnih meseci jer se tako smanjuje mogućnost da štetočina uđe u voćku, postavljanjem zaštitnih mreža oko stabla. Ako ove mere borbe nisu preduzete onda je neophodno mehanički uništavati štetočinu – imago sa listova i peteljki otresanjem i sakupljanjem insekata. Hemijske mere podrazumevaju prskanje krošnje sredstvima : Mospilan , Actara, Volley, Confidor tokom leta.
Kada se berba završi ponoviti 2 puta tretman sa sredstvima Kozma hlorpirifos a.m. ( 1,5 litara na hektar ), Pyrinex 48 SC ( količina 1,5 litara za hektar ), Radar 300 EC u količini 2,5 litara na hektar .

PSSS VRANJE
Mica Stajić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.433 sekundi