Metiljavost ovaca

Više
31 mar 2019 21:59 - 31 mar 2019 22:07 #36939 od Petrović-Luković Violeta
Petrović-Luković Violeta je napravio novu temu: Metiljavost ovaca
Metiljavost je jedna od najraširenijih parazitskih bolesti koju izazviva i veliki i mali metilj. Od metiljavosti najčešće oboljevaju životinje koje se napasaju na vlažnim i močvarnim pašnjacima, piju zagađenu vodu, jedu zelenu hranu ili nedovoljno osušeno seno koje je zaraženo metiljom. Kada metilj dospe u organizam životinje, on se nastanjuje u žučnim kanalima pri čemu ih iritira i remeti funkciju jetre. Metilj u žučne kanale polaže jaja koja izmetom dospevaju u spoljašnju sredinu i vodu. Prisustvo metilja u spoljašnju sredinu izraženo je u septembru a naročito u oktobru, ali ga ima si s proleća. Životinje napasajući se na vlažnim i močvarnim pašnjacima zaraze se uglavnom prelaznim stadijumima metilja i za dva meseca postaje zreli metilj u organizmu životinje. Razlikuju se dva toka bolesti:
- akutni (nagli, brzi, kraći 4-6 nedelja) i
hronični (lagani ,duže traje preko 6 nedelja).
U akutnom toku zaražene ovce prestaju da jedu, dobijaju proliv, naglo mršave, vuna je neuredna, temperatura tela i do 42 Celzujusa. Akutni tok se obično završi uginućem životinja zbog oštečenja jetre.
Hronični oblik duže traje i manifestuje se sa promenljivim apetitom i temperaturom u granici normale, vuna je neuredna i ispada na čupercima. Obično se, javljaju crevne upale sa jakim prolivom. Obično se ispod donje vilice javlja otok veličine kokošijeg jajeta i dolazi do nakupljanja tečnost u trbuhu. Životinja postepeno slabi i smanjuje mlečnost čak i do 20%.
Preventivnu zaštitu se obično sprovodi redovnim tretiranjem ovaca i jagnjadi odgovarajućim antihelminticima (vermintan, faskovermi dr.) i to dva puta godišnje oktobar - novembar i na proleće pre početka paše. Naročito je bitno zaštititi ovce koje pasu pored jezera ili većih vodotokova.

PSSS Kragujevac
Violeta Petrović-Luković
Poslednja izmena: 31 mar 2019 22:07 od Petrović-Luković Violeta.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.364 sekundi