Rentabilnost mehanizacije na postojećem poljo posedu sa osvrtom na duži vremens

Više
26 mar 2019 10:35 #36834 od Popović Dobrivoje
Popović Dobrivoje je napravio novu temu: Rentabilnost mehanizacije na postojećem poljo posedu sa osvrtom na duži vremens
Kada govorimo o sadržaju ove teme neophodno je da definišemo neke zajedničke odlike koje karakterišu bar oko 90% i više poljoprivrednih gazdinstava a to su:
- Veličina poseda koja ne prelazi 5 ha
- Struktura poseda tj. obradivih površina
- Raznovrsnost strukture poljoprivrednog bilja itd.
Navedene odlike imaju skoro nepromenljive parametre zadnjih 50-60 god. tj od godina uvođenja mehanizacije, za sve ili većinu poljskih radova, pa sve do danas.
Međutim, šta je to što je značajno odredilo ili menjalo ukupne rezultate na posedu kontinuirano u jednom smeru. To je povećanje stepena mehanizacije po jedinici površine a istovremeno smanjenje rentabilnosti i u krajnjem rezultatu dohodovnosti proizvodnje po svakom proizvodnom kapacitetu. Npr. 60. -tih pa i 70.- tih godina prošlog veka beležimo da je 100 ha jednog atara obrađivao redom, dva eventualno tri traktora sa potrebnim priključnim oruđima.To su činile zadružne organizacije eventualno po neki privatnik.
Neopravdano, neracionalno gomilanje pogonskih i ostalih mašina počinje 70.-tih prošlog veka pa nadalje, da bi smo danas skoro tačno imali kao i u predhodnoj analizi, jedan, dva , pa i tri traktora sa priključnim oruđima na 5-10 ha obradivih površina. Prostim poređenjem skoro 10 puta veći stepen mehanizovanosti po jedinici površine obradivog zemljišta. Ovo je jedan značajan odgovor na pad rentabilnosti , ekonomičnosti I dohodovnosti poljoprivredne proizvodnje po jedinici površine, direktno i indirektno na sve vidove poljoprivrede.
Dipl.ing Dobrivoje Popović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.396 sekundi