Zaštita koštičavog voća

Više
07 mar 2019 07:10 #36541 od Karapandžić Bojana
Karapandžić Bojana je napravio novu temu: Zaštita koštičavog voća
Na području delovanja PSSS Leskovac, koštičave voćne vrste (šljiva, višnja trešnja, kajsija), zavisno od sortimenta i lokaliteta, nalaze se u fenofazi od mirovanja do početka bubrenja pupoljaka (BBCH 00-01).
U cilju smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), rogača šljive (Taphrina pruni), pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii), bakterioznih oboljenja, kao i prezimljujućih formi štetnih organizama, proizvođačima se preporučuje preventivni tretman kombinacijom preparata:
Bakar oksihlorid 50 (a.m. bakar-oksihlorid) 0,75% ili
Cuproxat (a.m. bakar-sulfat) 0,2-0,35%
+
Galmin (a.m. minerano ulje) 3-4%

Zasadi bresaka i nektarina zavisno od lokaliteta i sortimenta, nalaze se u fazi od kraja bubrenja lisnih pupoljaka do faze pojave zelenih uskih listića (BBCH 03-09).
Trenutne visoke temperature doprineće bržem razvoju vegetacije i otvaranju pupoljaka breskve. Osetljiva fenofaza i najavljene padavine u narednom periodu mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarivanje infekcije prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans).
Proizvođačima se preporučuje da pre najavljenih padavina sprovedu tretman nekim od registrovanih preparata:
Fitociram 75 S,Ciram S 75 (a.m. ciram) u koncentraciji 0,25-0,35% ili
Delan 700 WG (a.m. ditianon) u koncentaciji 0,075-0,1%
Bojana Karapandžić, dipl.ing.polj.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.410 sekundi