Priprema zemljišta i setva uljane tikve golice-Milenko Đurić, dipl.inž ratarstva

Više
19 feb 2019 08:51 #36258 od Đurić Milenko
Đurić Milenko je napravio novu temu: Priprema zemljišta i setva uljane tikve golice-Milenko Đurić, dipl.inž ratarstva
Priprema zemljišta i setva uljane tikve golice

Uljana tikva golica gaji se zbog proizvodnje semena bogatog uljem i mesnatog dela ploda. Seme se koristi za proizvodnju ulja dok se plod koristi za ishranu stoke u svežem stanju, silažu u kombinaciji sa kukuruzom ili za zaoravanje u cilju poboljšanja kvaliteta zemljišta. U semenu se pored ulja nalaze minerali i vitamini od kojih je najzastupljeniji vitamin E. Ulje se iz semena dobija postupkom hladnog ceđenja pomoću presa. Ulje se koristi u ishrani kao salatno ulje i u farmaceutskoj industriji.
Za gajenje uljane tikve se biraju strukturna, plodna zemljišta dok slabo uspeva na teškim, hladnim, podvodnim i kiselim zemljištima. Na istoj parceli se može gajiti tek posle 4 godine. Uljana tikva ima vrlo razvijen korenov sistem pa zahteva da zemljište u zoni korena bude rastresito. Jesenje oranje treba obaviti na dubinu od 35 cm. Predsetvena priprema zemljišta se obavlja u nekoliko puta do momenta setve da bi zemljište bilo kvalitetno pripremljeno za polaganje semena.
Setva se obavlja krajem aprila početkom maja, kada se temperatura zemljišta ustali iznad 12 stepeni. Setva se obavlja putem rasada (dosta ređe, na manjim površinama ili za popunjavanje praznih mesta), ručno pod motiku (sa naklijalim semenom) i pneumatskim sejalicama. Setva pneumatskim sejalicama se obavlja na međuredni razmak od 140 cm red od reda i razmak u redu od 60 do 70 cm. Poželjan sklop u berbi je oko 10.000 biljaka po ha. Do konačnog sklopa se dolazi proređivanjem biljaka u fazi 3 do 4 lista. Za setvu se koristi sortno deklarisano seme visokog procenta klijavosti i energije klijanja. Setva se obavlja plitko na dubinu od 3 do 5 cm a na peskovitim zemljištima na dubinu od 4 do 6 cm.
Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo
PSSS ,,Poljosavet" doo Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.469 sekundi