Registrovan(a): Pon Jun 28 2010, 11:50pm Odgovora: 2
Pozdrav svima , Planiram da zapocnem sa kaveznim gajenjem sarana i soma ali u prirodnom vodotoku to jest u reci Savi , medjutim dobijam oprecne info kako je to zabranjeno i ne mogu se dobiti dozvole . Da li neko ima info o ovoj temi Hvala unapred
Registrovan(a): ned Apr 12 2009, 11:54am Odgovora: 171
Poštovani gospodine Dušane, da bi uopšte mogli da se bavite kaveznim odgajivanjem šarana i soma i to u slobodnim vodotokovima morate pribaviti određene dozvole. Prvo se obratite preduzeću Srbija vode koje je zadužena za vaš reon jer oni u stvari izdaju dozvole za korišćenje vodenih površina (vodotokova) na teritoriji Republike Srbije, takođe se obratite i veterinarskoj inspekciji koja je zadužena za izdavanje određenih dozvola, kao što su zdravstveno-higijenski uslovi itd. U mojoj opštini, a to je Negotin, postoje nekoliko odgajivača šarana i to kaveznog, ali su oni na Dunavu. Pošto sarađujem sa nekima od njih, dodatno ću se raspitati i javiti vam. Puno uspeha u radu, savetodavac Radosavljević Dragan PSS-Negotin
Da li neko moze da mi da odgovor na pitanje,gde i kome se obratiti,i da li je moguće zakupiti neki postojeći ribnjak koji je u državnom ili privatnom vlasništvu(mislim na ribnjake preko 100ha)?i pitanje koje je vezano delatnost a tiče se prodaje,i plasiranja proizvoda,ko bi bili potencijalni kupci za otkup proizvoda?
Poštovani, što se tiče zakupa ribnjaka verovatno je moguće zakupiti ribnjak, međutim, koliko je meni poznato ribnjaci tih veličina se nalaze na teritoriji Vojvodine, u Srbiji ih ima ali daleko manje. U mom kraju (Negotin) ih nema uopšte. Što se tiče prodaje, odnosno plasmana, tu Vam mogu pomoći samo sa nekoliko saveta u smislu da Srbija uvozi oko 60%, a proizvodi oko 40% riba za ishranu, tako da prostora za proizvodnju ima. Takođe je poželjno da se nalazite pored nekog većeg grada zbog smanjenja troškova prevoza kako same ribe, tako i repromaterjala, a i veće i brže prodaje. Potencijalni kupci mogu biti od ribarnica do mega marketa, ali naravno ulaganja u proizvodnju i dobijanje sertifikata su velika, i zato sam i rekao da ukoliko tek počinjete da se bavite uzgojem riba i nikada ranije se niste bavili sa tim počnete sa nekim manjim količinama. Ukoliko se spremni da zaposlite nekog sa iskustvom, onda možete da počnete i proizvodnju na veliko. S poštovanjem Radosavljević Dragan
Hvala na odgovoru...poznato mi je da većih ribnjaka ima samo u vojvodini...sva sreca pa sam tu...ako jos mozete, da odgovorite na pitanje, ko bi bio nadležan,ovdeu u vojvodini, za pitanje kupoprodaje zakupa ribnjaka?
Poštovani, oprostite što Vam nisam odmah odgovorio bio sam na terenu. Što se tiče pomoći oko zakupa ribnjaka, ja bih vam predložio da isto pitanje postavite kolegama iz Vojvodine koji su zaista stručni i imaju veoma kvalitetan forum, neko će Vam sigurno odgovoriti, jer su oni upućeniji na terenu Vojvodine. Ukoliko budete imali nekih pitanja ili bilo kojih problema ja Vam stojim na raspolaganju. Pozdrav, Radosavljević Dragan